Konuya önce koruma topraklaması nedir, işletme topraklaması nedir kısmıyla başlayalım.
Koruma topraklaması canlıları adım dokunma gerilimine karşı korumak için yapılır. Daha genel olarak ise gerilim altında bulunmayan bölümlerin iletken kısımlarının topraklanması, gövde topraklaması olarak ifade edilebilir.
İşletme topraklaması ise gerilim altındaki bölümlerin topraklanmasıdır.
Ha birde sıfırlama denilen olay var ki ev tesisatında topraklama için binaya bir bakır levhayı çok görmekten olsa gerek toprak ucu nötr hattına bağlanıveriyor sonra dengesiz yükte vay halimize.
Şalt ve trafo merkezlerinde gördüğüm uygulamadan bahsedecek olursam;
Şalt sahasında oluşturulan topraklama ağı bina topraklaması(faraday kafesi) ile bina içindeki eş potansiyel baralar üzerinde birleştirilip iç ihtiyaç trafosunun nötrü bu eş potansiyel baraya irtibatlandırıldı. Özetle mevcut durumda bina topraklaması, şaltın topraklama ağı ve bu ağa irtibatladırılan cihazların gövde topraklamaları, pilonların koruma iletkenleri, güç trafosunun primer yıldız noktası nötr direnci üzerinden topraklanmış sekonder yıldız noktası ve iç ihtiyaç trafosunun nötrü aradaki mesafeler değişmek suretiyle aslında aynı noktaya bağlılar. Ayrı topraklanan sadece paratoner.
"Peki bu uygulamaların doğruluğu nedir" kısmına gelirsek çeşitli meslek forumlarında tartışılan ve meslek büyüklerime danıştığım kadarıyla ayrı yapılması gerektiğini düşünenler çeşitli arıza ve yıldırım düşmesi gibi durumlarda sistemin tümünü etkileyeceği, birleştirilmesi gerektiğini düşünenler ise oluşan daha büyük ağın topraklama direncini düşüreceğinden daha güvenli bir ağ oluştuğu kanısındalar.
Bu konuda EMOnun yayınladığı bir yönetmeliği bağlantılara ekliyorum.http://www.emo.org.tr/ekler/6a5b31c85dbd15f_ek.pdf?dergi=949